Marek Datkun: Catering barowy

Eksperci branży

Marek Datkun: Catering barowy

Świat koktajli to wybuchowa mieszanka dobrej zabawy, rzemieślniczych alkoholi i teatru w wykonaniu aktorskiej gry profesjonalnych barmanów. Jeszcze nigdy w przeszło dwustuletniej historii tej dziedziny gastronomii nie mieliśmy tak szerokiej palety możliwości jeśli chodzi o sztukę miksologii.

Współczesne koktajl bary świata zaskakują nas unikalnymi połączeniami smakowymi, wykorzystując techniki najlepszych szefów kuchni. Pojawiają się tutaj produkty regionalne z uwzględnieniem sezonu, jak i produkcja z użyciem sous vide oraz wyparki obrotowej. Poziom serwisu w takich barach jest równie czarujący, jak wizyta w restauracji z trzema gwiazdkami Michelin, gdzie witający nas host doskonale zna nasze potrzeby, a obsługa baru może godzinami opowiadać o historiach związanych z ich ulubionymi trunkami. Koktajl bar w przeciwieństwie do restauracji charakteryzuje się ciemniejszym wnętrzem, jak i umiejętną grą światła, która sprawia że wszyscy goście wyglądają zjawiskowo. Wszystko jest otoczone aurą tajemnicy wzbogaconą często o muzykę graną na żywo, pozwalając nam jednocześnie na swobodną rozmowę i komfort, jakiego nie zaznamy w hałaśliwym i tłocznym klubie bądź dyskotece. Wisienką na torcie pozostaje lokalizacja – począwszy od najbardziej luksusowych hoteli świata wraz z międzynarodową klientelą przez sąsiedzkie bary, kończąc na tych ukrytych, w podziemiach, za drzwiami nieoznaczonymi żadną nazwą bądź logotypem. Wzorem tego ostatniego koktajl baru jest Weles (czyt. Weles), perełka w koronie portfolio Grupy Warszawa znanej z prowadzenia szeregu ikonicznych warszawskich lokali skupiających tłumy mieszkańców stolicy, jak i gości zza granicy. Po ogromnym sukcesie klubowym w postaci Syreniego Śpiewu, który uruchamia się ponownie wiosną tego roku w Fabryce Wódki Koneser, właściciele zdecydowali się na stworzenie ukrytego baru w ścisłym centrum Warszawy. Weles, koktajl bar inspirowany słowiańskim bogiem magii, muzyki i dostatku to lokal pozwalający gościom przenieść się w czasie do lat 30. Pierwszym elementem zaskoczenia dla nowych gości jest wnętrze lokalu zdobione majestatycznym żyrandolem, barem stworzonym z brytyjskiej karuzeli, jak i sufitem sprowadzonym z USA. Całości dopełnia wykwalifikowana kadra barmanów z wieloletnim stażem oraz pasją do świata alkoholi mocnych. Można tutaj spróbować unikalnych kombinacji smakowych począwszy od bekonowego bourbonu, przez koktajle na bazie lokalnych produktów, jak i współczesną klasykę koktajlową serwowaną w najlepszych koktajl barach świata. Miejsce pomimo już 4-letniej historii odwiedzane jest chętnie przez celebrytów, artystów i śmietankę towarzyską stolicy, jak i nie osiada na laurach, a rozwija swoją ofertę o catering koktajlowy na najwyższym poziomie. Grupa Warszawa, mając za sobą doświadczenie we współpracy z największymi markami na rynku, jak m.in. Mercedes-Benz, Vogue, Dior, H&M czy IKEA, podjęła decyzję o ekspansji unikalnego świata koktajli i alkoholi luksusowych na podatny dział eventowy. Dzięki umiejętnościom nabytym przy organizacji obsługi barmańskiej na wydarzeniach o dużej skali, przez luksusowe garden party, kończąc na premierach produktów i dniach prasowych catering Welesa jest w stanie sprostać oczekiwaniom najbardziej wymagających klientów. Dedykowane menu koktajlowe inspirowane produktem klienta? Branding koktajlu z użyciem magicznych pyłków i logotypu marki? Elegancka obsługa na najwyższym poziomie pod ważną premierę? Weles bar może stać się adresem pod którym można znaleźć partnera do realizacji najbardziej wymagających zleceń, jak i zrelaksować się po ciężkim dniu w pracy.

MAREK DATKUN
Bar Manager Grupa Warszawa
absolwent psychologii biznesu
Uniwersytet SWPS w Warszawie

 

Fot. Arch. Marek Datkun