Pierwsza nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2019 przyznana

Newsy

Pierwsza nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2019 przyznana

29 października 2018

26 października we Wrocławiu odbyła się 7. edycja konkursu Kulinarny Rajd Mistrzów. Pierwsze miejsce i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019 otrzymali Marcin Nowak i Maciej Małecki z Brasserie Warszawska. Na drugiej pozycji uplasowali się Przemysław Kopania i Diana Olechnowicz również z Brasserie Warszawska, a na trzecim – Paweł Wojtysiak i Marcin Owsianny z Hotel Park w Poznaniu. Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało jury w doborowym składzie: Jerzy Pasikowski (przewodniczący), Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Jarosław Walczyk, Dariusz Struciński, Michał Chrapowicz oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący. Zawodnicy musieli wykazać się w dwóch konkurencjach. Pierwsza, sprawnościowa, polegała na wykonaniu 10 zrazów zawijanych w jak najkrótszym czasie. Natomiast w konkurencji głównej, uczestnicy musieli przygotować przystawkę ciepłą i danie główne z wykorzystaniem elementów wołowiny – rostbef b/k z linii Uczta Qulinarna (1500 g) i Cuvette z linii Uczta Qulinarna (1500 g) plus dowolny produkt z linii CHEF do każdego z dań (przystawka i danie główne). Organizatorem wydarzenia był Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.