Relacja z IX Europejskich Targów Produktów Regionalnych | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Relacja z IX Europejskich Targów Produktów Regionalnych

Za nami pierwsze dwa dni Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Uroczystego otwarcia dziewiątej edycji imprezy dokonał starosta tatrzański Piotr Bąk, któremu towarzyszyli prelegenci konferencji.

Targi rozpoczęły się od konferencji „Miód i pszczelarstwo w kulturze europejskiej”. O związkach pszczelarstwa z kulturą opowiadała dr hab. profesor PPWSZ Anna Mlekodaj z Instytutu Nauk Humanistyczno-Społecznych i Turystyki PPWSZ w Nowym Targu. O tajemnicach z życia pszczół opowiadał Józef Bukowski z Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie. O właściwościach prozdrowotnych miodu i wybranych produktów pszczelich mówił dr hab. inż. Stanisław Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydział Technologii Żywności. Konferencji towarzyszyła degustacja potraw restauracji Villa Toscana oraz Karczmy przy Młynie. Tematowi miodów poświęcone były nie tylko wkłady naukowe. W „Zarembku Tradycji” odbyło się seminarium „Tajemnice miodów”.

Kulinarną oprawę pierwszego dnia zapewniło Koło Gospodyń Wiejskich z Baranowa. Panie przygotowały „Kurpiowską kapustę”, czyli kiszoną kapustę zasypywaną kaszą, gotowaną na żeberkach, która na koniec gotowania zasypywana jest kaszą jęczmienną. Miłośnicy tradycyjnych potraw mieli również okazję spróbować „Kwaśnicy z grulami ze stuką”.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych to jednak nie tylko jedzenie, ale również rzemiosło. Podczas pierwszego dnia wszyscy chętni mogli wziąć udział w warsztatach malowania uli. Panie z KGW z Baranowa uczyły również tworzenia kwiatów z bibuły.

Na terenie Targów zobaczyć można koło wodne, które napędza tradycyjny folusz i młot kuźniczy. W Zarembku Tradycji wziąć można udział w pokazach przyrządzania potraw według starodawnych przepisów, prezentacjach pracy folusza i młota, pokazach slajdów, filmów oraz produktów.

Drugi dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych upłynął pod znakiem pięknej, słonecznej pogody. Podobnie jak dzień wcześniej, także drugiego dnia można było wziąć udział w warsztatach. Wszyscy zainteresowani mogli podejrzeć jak wygląda obróbka wełny, nauczyć się robić ozdoby z bibuły, czy spróbować rzeźby w drewnie.

O doznania smakowe zadbały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska, które przygotowały moskole oraz tradycyjną, przednówkową zupę „Warmuz”, którą przyrządza się z gotowanych liści scyrboka i dzikiego kminu. Gotowana może być na wodzie, serwatce lub maślance.

Tematem przewodnim drugiego dnia była Portugalia. Za sprawą dwóch Portugalczyków – Jose Moreno i Ricardo Silva. W programie prezentacji znalazły się popisy kulinarne kucharza Hugo Ramosa, pracującego w 5 gwiazdkowym hotelu Hotel Pestana Cidadela Cascais oraz występ Kingi Rataj – znana w Portugalii i w Polsce fadistki, która swoimi wykonaniami nostalgicznych portugalskich pieśni poruszyła widzów i znawców muzyki.

Prezentacje kulinarne odbywały się z pomocą członków Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, którzy tworzą bajkowy świat smaków w połączeniu z wiodącym produktem, którym w tym roku jest MIÓD. Mistrzowie pokazują jak można połączyć „starą kuchnię”, dodając szczyptę nowoczesnego stylu gotowania. Każdego dnia kucharze zaserwują nam inne danie. W Menu znajdują się m.in. zupa z białych warzyw z bobem słonecznym, karmelizowanym miodem i z kulkami kolendry, makaron rurki w sosie z karmelizowanym na miodzie z boczkiem, groszkiem zielonym i prażoną cebulką, z dodatkiem śmietany, pierożki drożdżowe z mięsem lub kapustą i grzybami, czy placuszki z brokułów z kukurydzą, z dresingiem z kwaśnego mleka z czosnkiem niedźwiedzim z kolorowym pieprzem i miodem.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Aktualności
Tagi
IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Data dodania
13 sierpnia 2018

Podobne artykuły

Targi Wine Expo Poland i Warsaw Oil Festival 2018

10 września 2018

Już czwarty raz podczas najważniejszych targów branżowych w stolicy spotkają się przedstawiciele branży winiarskiej z Polski i ze świata. Targi odbędą się tradycyjnie w ostatni weekend października (26-27 października) w Warszawie.

przeczytaj całość

French Touch

10 września 2018

Francja to fascynujący kraj, olbrzymie dziedzictwo kulturowe, z którego dorobku czerpią również Polacy. Trwa czwarta edycja kampanii French Touch, która zachęca Polaków do odkrywania Francji na nowo. W jesienny kalendarz eventów w stolicy na stałe wpisała się już uroczysta gala French Touch. W tym roku, show odbędzie się 1 października w Teatrze Wielkim Operze Narodowej w Warszawie.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl