Relacja z IX Europejskich Targów Produktów Regionalnych | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Relacja z IX Europejskich Targów Produktów Regionalnych

Za nami pierwsze dwa dni Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Uroczystego otwarcia dziewiątej edycji imprezy dokonał starosta tatrzański Piotr Bąk, któremu towarzyszyli prelegenci konferencji.

Targi rozpoczęły się od konferencji „Miód i pszczelarstwo w kulturze europejskiej”. O związkach pszczelarstwa z kulturą opowiadała dr hab. profesor PPWSZ Anna Mlekodaj z Instytutu Nauk Humanistyczno-Społecznych i Turystyki PPWSZ w Nowym Targu. O tajemnicach z życia pszczół opowiadał Józef Bukowski z Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie. O właściwościach prozdrowotnych miodu i wybranych produktów pszczelich mówił dr hab. inż. Stanisław Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydział Technologii Żywności. Konferencji towarzyszyła degustacja potraw restauracji Villa Toscana oraz Karczmy przy Młynie. Tematowi miodów poświęcone były nie tylko wkłady naukowe. W „Zarembku Tradycji” odbyło się seminarium „Tajemnice miodów”.

Kulinarną oprawę pierwszego dnia zapewniło Koło Gospodyń Wiejskich z Baranowa. Panie przygotowały „Kurpiowską kapustę”, czyli kiszoną kapustę zasypywaną kaszą, gotowaną na żeberkach, która na koniec gotowania zasypywana jest kaszą jęczmienną. Miłośnicy tradycyjnych potraw mieli również okazję spróbować „Kwaśnicy z grulami ze stuką”.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych to jednak nie tylko jedzenie, ale również rzemiosło. Podczas pierwszego dnia wszyscy chętni mogli wziąć udział w warsztatach malowania uli. Panie z KGW z Baranowa uczyły również tworzenia kwiatów z bibuły.

Na terenie Targów zobaczyć można koło wodne, które napędza tradycyjny folusz i młot kuźniczy. W Zarembku Tradycji wziąć można udział w pokazach przyrządzania potraw według starodawnych przepisów, prezentacjach pracy folusza i młota, pokazach slajdów, filmów oraz produktów.

Drugi dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych upłynął pod znakiem pięknej, słonecznej pogody. Podobnie jak dzień wcześniej, także drugiego dnia można było wziąć udział w warsztatach. Wszyscy zainteresowani mogli podejrzeć jak wygląda obróbka wełny, nauczyć się robić ozdoby z bibuły, czy spróbować rzeźby w drewnie.

O doznania smakowe zadbały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska, które przygotowały moskole oraz tradycyjną, przednówkową zupę „Warmuz”, którą przyrządza się z gotowanych liści scyrboka i dzikiego kminu. Gotowana może być na wodzie, serwatce lub maślance.

Tematem przewodnim drugiego dnia była Portugalia. Za sprawą dwóch Portugalczyków – Jose Moreno i Ricardo Silva. W programie prezentacji znalazły się popisy kulinarne kucharza Hugo Ramosa, pracującego w 5 gwiazdkowym hotelu Hotel Pestana Cidadela Cascais oraz występ Kingi Rataj – znana w Portugalii i w Polsce fadistki, która swoimi wykonaniami nostalgicznych portugalskich pieśni poruszyła widzów i znawców muzyki.

Prezentacje kulinarne odbywały się z pomocą członków Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, którzy tworzą bajkowy świat smaków w połączeniu z wiodącym produktem, którym w tym roku jest MIÓD. Mistrzowie pokazują jak można połączyć „starą kuchnię”, dodając szczyptę nowoczesnego stylu gotowania. Każdego dnia kucharze zaserwują nam inne danie. W Menu znajdują się m.in. zupa z białych warzyw z bobem słonecznym, karmelizowanym miodem i z kulkami kolendry, makaron rurki w sosie z karmelizowanym na miodzie z boczkiem, groszkiem zielonym i prażoną cebulką, z dodatkiem śmietany, pierożki drożdżowe z mięsem lub kapustą i grzybami, czy placuszki z brokułów z kukurydzą, z dresingiem z kwaśnego mleka z czosnkiem niedźwiedzim z kolorowym pieprzem i miodem.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Aktualności
Tagi
IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Data dodania
13 sierpnia 2018

Podobne artykuły

Gala Poland 100 Best Restaurants

29 października 2018

26 października w Rytrze w Willi Poprad odbyła się premiera VIII edycji Przewodnika Poland 100 Best Restaurants. Najlepszą restauracją w Polsce 2018 r. została Wodna Wieża z Pszczyny, a tytuł najlepszej karczmy przypadł Cichemu Kącikowi z Krynicy – Zdrój. Podczas Gali świętował swoje 52 urodziny Robert Sowa. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia

przeczytaj całość

Pierwsza nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2019 przyznana

29 października 2018

26 października we Wrocławiu odbyła się 7. edycja konkursu Kulinarny Rajd Mistrzów. Pierwsze miejsce i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019 otrzymali Marcin Nowak i Maciej Małecki z Brasserie Warszawska. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl